red pill

Bevrijding uit de matrix

Er wordt vaak gesproken over dat we in een matrix leven, als in de film uit 1999 the matrix. Daar leeft de hoofdpersoon in een kunstmatig geconstrueerde wereld en hij ontdekt de duistere wereld die erachter zit. De film, en de delen daarna, gaan over bevrijding uit die matrix. Maar die bevrijding gaat NIET via het bestrijden van het donker, iets dat veel mensen denken.

Dat er donker is in de wereld is duidelijk. Je kunt ervoor kiezen om het te negeren, je kunt het ook onder ogen zien. De film de matrix zit vol met symbolen over de wereld waarin we leven en hoe die kan werken. Hoofdpersoon Neo moet kiezen tussen de blauwe en de rode pil. De blauwe pil is het voortzetten van je huidige leven, in onwetendheid blijven, de rode is ervoor kiezen om te zien wat er echt gebeurt.

De rode pil

Hij kiest voor de rode pil. Dat is een enge ontdekkingsreis waarin hij op zoek gaat naar zijn missie en onthullende ontdekkingen doet. In de film werd Neo duidelijk tegengewerkt door duistere krachten maar dat sterkt hem in zijn missie. Maar denk nu niet dat we ons moeten bevrijden van het donker door het te bestrijden en door licht ernaar te sturen. Dat is verspilling van energie en werkt tegen.
De film bevat een scene die me een belangrijk inzicht gaf over hoe het werkt. Een jongetje kijkt rustig naar een lepel terwijl de lepel als vanzelf langzaam buigt. Hij geeft een duidelijke boodschap mee over wat er gebeurt. ‘Do not try to bend the spoon, instead realise there is no spoon’.

Ga niet strijden tegen het donker

Het donker heeft onze energie nodig. We zien het als iets buiten onszelf dat ons belaagt. Maar het is gedeeltelijk ook een projectie, een creatie van ons. Het gaat daarbij om onze eigen gedachten en gevoelens. Als we blijven vechten tegen het donker, als we er weerstand tegen hebben en het aandacht geven, wordt het groter. Als je wilt zien wat de gebeurtenissen met je doen dan kun je je anders gaan opstellen. We hoeven niet boos te worden of harder te gaan werken. We kunnen het herkennen. We kunnen onze aandacht er niet meer aan geven, het netjes op afstand houden en ontwijken. Als we zelf liefdevol blijven en het niet meer voeden, implodeert het donker uiteindelijk vanzelf.

Wat we vaak niet beseffen

We zijn als mens creërende wezens en onze kracht wordt alleen maar groter. Als je anderen de schuld geeft van wat er gebeurt besef je niet dat je zelf ook continu aan het creëren bent. Elke gedachte, elke emotie is een creërend energieveld. Als kind heb je misschien geleerd om je verantwoordelijkheid op anderen af te schuiven omdat je veel dingen niet mocht. Als je nu nog steeds b.v. anderen zoals b.v. de politiek de schuld geeft, moedeloos of boos wordt, dan is dat gedrag niet helpend. Ons belangrijkste werk in deze tijd is dus onze emoties onderzoeken en oude emoties opruimen.

Als je wilt weten in welk bewustzijnsniveau je leeft en hoe je een stapje verder kunt komen, volg dan het webinar a.s. woensdag ‘Hoe stap ik uit de matrix?’

1 reactie op “Bevrijding uit de matrix”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.