adelaar

Goed en kwaad bestaat niet: tips voor evenwicht en kracht

Er is echt van alles aan de hand in de wereld en in ons leven. Dat brengt je soms uit evenwicht. We hebben de neiging om in goed en kwaad te denken, want zo simpel lijkt het aan de oppervlakte. Er lijkt onderhuids een machtsstrijd aan de gang in de wereld. Als je dieper kijkt speelt ook bij ons persoonlijk. Tips hoe je in een nieuw evenwicht bereikt en een inkijk wat er op dieper niveau gebeurt.

Hoezo geen goed en kwaad?

Goed en kwaad bestaat niet: het zijn twee kanten van dezelfde medaille. Het gaat om jouw reactie: weerstand tegen wat je denkt dat kwaad is en verlangen naar wat je denkt dat goed is. En vooral de weerstand houdt je af om te bereiken wat je ECHT wilt. Als jij je daarvan bewust bent kun je makkelijker in evenwicht blijven en rust en positiviteit blijven uitstralen. Je claimt je eigen macht als mens en komt los van het idee van goed en kwaad en van goed- en afkeuring. Dat is precies waar het om gaat als je op jouw eigen plek wilt gaan staan.

Kijk er van een afstand naar

Als je ontwikkelingen van een afstand bekijkt lijkt alle ophef wat minder belangrijk. Je kunt er misschien zelfs om glimlachen want wie of wat het ook doet: Het is ons eigen oordeel dat de onrust brengt. Laat je ook geen dualiteit (in goed en fout denken) aanpraten. Als bijvoorbeeld groepen mensen in de het nieuws of in de media worden weggezet als gevaarlijk, dan hoef je daar niet in mee te gaan.
Tijd om ‘om te denken’: Wat betekent dit op een dieper niveau? Hoe kijk jij hier zelf naar? Het is voor mij een uitnodiging om de oude wereld met oude systemen en machtsstructuren te relativeren, niet mee te gaan in de massa en te focussen op wat ik zelf wil creëren. We kunnen zelf zo veel meer veranderen dan we denken!
Schokkend wereldnieuws en verwarring in de omgeving helpt ook om je wakker te schudden. Om zelf de macht en regie over je eigen leven terug te nemen. Het idee dat politici of anderen voor jouw geluk of voor een betere wereld zullen zorgen is in deze tijd naïef. Je zult er zelf ook iets voor moeten doen en dat kun je ook. In deze nieuwe tijd hebben we de beschikking over krachtige mogelijkheden om onze eigen wereld te veranderen en om gezamenlijk de wereld te veranderen.

De wereld is een spiegel

Het is goed om te protesteren tegen onrecht, de rechtsstaat te verdedigen en zwakken te beschermen. Maar zie ook hoe alle boosheid in de wereld een spiegel kan zijn. Durf de boosheid in jezelf te herkennen zodat je mild kunt gaan reageren. Ben je ergens bang voor? Boosheid en angst veroorzaken stress en ziekte. Wanneer heb jij anderen omlaag gehaald, bespottelijk of belachelijk gemaakt om je beter te voelen? Het is juist in deze tijd belangrijk om daarmee op te houden, in gesprek te blijven en zo samen aan een betere wereld te werken. Ook als je vindt dat mensen je gezondheid in gevaar brengen. Dan verdedigen we onze menselijke waardigheid en herstellen we onze eigen macht.

Focus op jouw droom voor de wereld

De mens is ten diepste goed en goedwillend, dat is wetenschappelijk bewezen. We worden alleen gebombardeerd met tegenovergestelde informatie. Vraag je eens af: Waar verlang ik naar in de wereld? Welk thema is voor mij belangrijk in mijn ideale wereld? Vertrouwen, begrip, eerlijkheid, warmte, medemenselijkheid? Dit verlangen vertelt je ook iets over wat jouw levensmissie, jouw doel in het leven is. Dat is volgens mij de bedoeling, dat we van schokkende gebeurtenissen leren wat we zelf WEL willen en daar voor gaan staan.

Durf de uitzondering te zijn

Als er een beroep op je wordt gedaan, durf de uitzondering te zijn die niet klakkeloos de regels of de verwachtingen volgt, maar vanuit medemenselijkheid werkt. Hiervoor is het belangrijk om in de eerste plaats een vriendelijk en integer mens te zijn die niet afhankelijk is van goed- of afkeuring van anderen. Elk onderscheid tussen groepen in de samenleving, dus ook b.v. die van gevaccineerden en niet-gevaccineerden mag niet leiden tot het apart zetten van een groep.

Maak in humor stappen

Ik stond al in mijn jeugd bekend om mijn eeuwige glimlach, wat voor ergs er ook passeerde. Zo werd ik bijvoorbeeld gepest zoals in mijn boek ‘Ogen open!’ te lezen is. De glimlach, het vertrouwen in mezelf en het idee dat er betere tijden zouden komen hielp me erdoor heen. En nu kan ik vanuit humor en positief denken stappen maken. Juist in deze tijd.

In mijn boek Wie ben ik echt?’ voorspel ik al dat systemen gaan vastlopen, ook beschrijf ik vijf niveaus van bewust zijn. 
Hoe afhankelijk voel jij je van anderen, bijvoorbeeld van goed- en afkeuring van je partner of van je meerdere? Weet je wat je ECHT wilt en kun je jouw evenwicht bewaren?

Tijdens mijn introductiegesprekken onderzoeken we wat jouw uitdaging is en hoe je in jouw kracht komt te staan. Dat helpt je om jouw eigen plek en persoonlijke bijdrage te vinden in deze tijd. Kijk in de agenda voor de gratis webinars

2 reacties op “Goed en kwaad bestaat niet: tips voor evenwicht en kracht”

  1. Prachtige gedachte. Kwam bij mij op een juist moment, we hebben het er nog eens over. BLØF zingt: Ik vraag niet om je hand maar om de vingers die mij wijzen naar mijzelf…. Dagopening. Liefs

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *