maskers af

Je bent niet wie je denkt

Wie ben je echt? Je bent niet jouw gedachten, die komen alleen voorbij en misschien wel overal vandaan. Je bent niet de persoonlijkheid die je denkt te zijn, dat is voor een groot deel conditionering uit het verleden. Maar als je dat niet bent, WIE ben je dan wel?

Je hebt een andere persoonlijkheid voor verschillende situaties. Je bent naar je ouders toe anders dan op je werk, je bent weer anders naar je partner of naar je kind. Het zijn rollen die je speelt, en je houdt rekening met hoe je in die rol geacht wordt te zijn. Het is prettig voor anderen dat je voorspelbaar bent, maar dat is niet wie je bent. Het blijft vanuit een idee en een conditionering.

Conditionering is een geheel van oordelen en overtuigingen over wat goed is en wat je vooral niet moet doen. Het komt meestal voort uit een onbewuste verlatingsangst. In je jeugd voelde je afkeuring als je spontaan deed wat bij jou paste, je moest je aanpassen om je geliefd te voelen. Je wilde onbewust misschien een ‘lief kind’ zijn uit angst dat je ouders niet van je zouden houden. We zijn bereid tot afstand houden, avondklok en vaccineren omdat we kwetsbare anderen niet tot last willen zijn of omdat we zelf bang zijn ziek te worden. We zijn bereid om anderen na te doen of te gehoorzamen omdat we bang zijn niet genoeg inkomen te hebben.

We kunnen niet geloven dat we krachtiger en gezonder zijn dan ons verteld werd. Dat een andere, vreedzame wereld mogelijk is omdat dat maar niet lijkt te lukken. Maar durven we oude waarheden zelf opnieuw onder de loep te nemen?

Oordelen en overtuigingen loslaten is nodig als je wilt blijven groeien. Oordelen wie je zou moeten zijn, hoe je succesvol moet zijn of worden, maar ook over hoe de ander moet zijn of hoe slecht de mens of hoe hard de wereld is. Want daar komen de conflicten en de oorlog vandaan.

Daarover gaat mijn webinar start de Magie, over opnieuw beginnen, over anders kijken naar jezelf en de wereld, je gaven ontdekken en overvloed ervaren. Over echt jezelf durven zijn.
Echt zijn is liefdevol je eigen waarheid zeggen. Je diepste verlangen uiten zonder angst dat een ander dat afwijst. Dat diepste verlangen is de rode draad van je leven, waarvoor je op aarde gekomen bent. Maar ken je jouw echte diepste verlangen wel? Of is dat weggestopt onder alle conditionering?

Doe je onbewuste masker af. De tijden veranderen en het is tijd om een nieuw begin te maken.

Je zonen en dochters zijn buiten jouw macht
Je oude weg veroudert heel snel
Ga uit de weg voor de nieuwe kracht
als je geen einde maakt aan het oude spel
Want de tijden veranderen snel.

Vrij vertaald naar Bob Dylan, times they are a changing

Wil je meer weten over hoe het werkt? Volg het webinar ‘Stop met het oude START de magie’ over hoe je de magie, passie en creatiekracht in je leven (terug)brengt

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.