wake up

Je toekomst veranderen

De corona maatregelen zich telkens verder op en er lijkt geen eind aan te komen. Er is weinig aandacht voor de geestelijke en andere gezondheidsgevolgen voor kwetsbare groepen. Als ik hoor over depressieve en moedeloze jongeren die geen toekomst meer zien dan raakt me dat. Want we kunnen de toekomst veranderen en daar hebben we juist de nieuwe generaties hard voor nodig.

Er is zeker reden tot onvrede. We zitten vast in oude systemen die niet meer goed werken zoals de gezondheidszorg met veel bedden maar weinig handen, aan een politiek systeem dat niet de kennis en de middelen heeft om zijn werk goed te doen (denk ook aan de toeslagaffaire). En zo zijn er nog wel meer systemen die falen, het financiële systeem en b.v. ook de online technologie die wordt gebruikt om gegevens over ons in te winnen, meer dan we weten en dan we willen. De media zijn op sensatie en op angst gericht en informeren ons niet volledig (zie mijn blog wat is waar?). Dat de systemen niet goed meer werken komt doordat het wantrouwen, het systeem en het financieel rendement volledig centraal staan en dat er steeds minder aandacht is voor de burger en voor de mens. Samengevat kun je zeggen dat er echt een verandering nodig is.

Waarom gaat er iets veranderen?

De verandering die nodig is, is al aan de gang. We leven in een bijzondere tijd van een grote paradigma verandering. Van een overgang naar een nieuwe samenleving waarin verbinding met elkaar centraal staat. Maar we zien het vaak nog niet. Want we zien chaos. Maar chaos gaat altijd vooraf aan verandering, op sociaal gebied maar je ziet het ook in de natuur. Denk maar aan de rups die verandert in een pop die er van buiten dood uitziet en van binnen een grote weke chaos wordt. Op een onbegrijpelijke manier overwint het alle chaos en verschijnt er toch een mooie vlinder uit.

De verandering van deze tijd heeft te maken met spiritualiteit, met het herontdekken van de kracht van ons hart en van onze bijzondere gaven als mens. We hebben in ons eigen leven te maken met oude patronen die niet meer werken die we los zullen moeten laten. We komen in ons leven voor beslissingen en veranderingen te staan. We kunnen daarbij zelf de richting bepalen (terug naar het oude vertrouwde van de rups en de cocon) of doorzetten naar het nieuwe?) en hem tegenhouden of versnellen.

Hoe kun je die verandering helpen en versnellen?

Het begint met voor jezelf te zeggen: ‘dit wil ik niet’, ‘dit kan echt niet meer’ en te beseffen dat het geen egoisme is en dat het niet over alleen jou gaat. Uit dit besef zijn er veranderingen gekomen die na lange tijd nu doorzetten, denk aan ‘me-too’ en ‘black lives matter’.
Het is belangrijk om bij jezelf te beginnen door de oude, meestal ook op geld gerichte instelling ‘ja maar ik kan toch niet…” los te laten en bewust te werken aan het nieuwe. Het meelopen in protesten houdt je vaak ook in de oude energie, die ervan uitgaat dat anderen jouw leven bepalen en schuldig zijn aan jouw onvrede.
De drie stappen die ik heb ontwikkeld om je te helpen dit te bereiken staan hier. De uiteindelijke stap gaat over de verbondenheid met je diepste zelf, met elkaar, met de wereld.

Het is een kleine stap voor een mens, grote stap voor de mensheid.

Meer weten deze stappen van bevrijding van onvrede naar bewust meewerken aan de verandering? Woon de webinarcursus bij (elke keer weer anders). Als je toe bent aan de ultieme stap of je hebt twijfels dan kun je inspiratie vinden in de ‘passiekring‘.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *