Voel je je als een vis op de verkeerde plek?

vis op het droge

iedereen is een genie,
maar als je een vis beoordeelt
op de vaardigheid om een boom te beklimmen
denkt hij zijn hele leven dat hij dom is

(Einstein)

Je kent het verhaal wel misschien wel van die man die carriere wilde maken, wat ook met veel moeite lukte. Maar dat hij, toen hij de top van de ladder had bereikt, ontdekte dat hij daar niet gelukkig van werd. Hij zag toen pas dat hij al die tijd de verkeerde ladder had beklommen. Daar moet ik aan denken als ik hoor dat wel veertig procent van de mensen werk doen waarvan ze zelf vinden dat het zinloos is, en nog eens dertig procent twijfelt aan de zin ervan.

Je doet werk dat je geen voldoening geeft of je probeert iets te bereiken dat je uiteindelijk geen voldoening brengt. Je probeert een boom te beklimmen maar je voelt je als een vis op het droge. Het is een overlevingsstrijd, een verkeerde houding die we van jongs af aan geleerd hebben te leven.
Achtennegentig (98!) procent van de mensen vertoont ‘compensatiegedrag’ dat in de vroege jeugd is ontstaan. Dat houdt in dat we met ons allen continu vanuit een oude onbewuste overtuiging, bijvoorbeeld het idee dat we iets niet kunnen of dat we iets tekort komen, het tegendeel proberen te bewijzen. Of continu bevestiging zoeken bij anderen, zoals dat in mijn geval was, etc. Dat is natuurlijk heel vermoeiend. Maar dat overlevingsgedrag leidt er ook toe dat we niet het leven creëren waarvoor we echt op aarde zijn.  Dat moet en kan echt anders.

Maar ik moet toch geld verdienen?

Zeker, maar het is ook heel goed mogelijk om geld te verdienen met dingen die jou inspireren, waar je het gevoel hebt een bijdrage te leveren. Dat vraagt in moeilijke tijden als deze wel een creativiteit en kracht die je zult moeten ontwikkelen door te oefenen. Het vraagt een misschien een beetje tijd en moeite om de inspiratie te zoeken en vinden. En als je eenmaal weet wat jou voldoening geeft kun je ook in een nietszeggende baan veel plezier en voldoening ervaren.

Wat wil ik?

Misschien is het verstandig om eerst eens na te denken over wat je wilt met je leven. Om minder te luisteren naar de adviezen van anderen, die blijven herhalen: hard studeren, goede cijfers halen, hard werken, carriere maken en je te richten op geld verdienen. Om eerst goed te verkennen waar dat toe leidt en wat je nu eigenlijk zelf ECHT wilt. En ook al ben je misschien al een eind opgeklommen, je kunt dat elk moment alsnog doen. Want men is altijd geïnteresseerd in geïnspireerde en inspirerende mensen die weten wat ze willen.

Wie ben ik?

Je bent meer dan een werknemer of een woning- of relatiezoekende. Je bent meer dan alleen je brein en je onbewuste patronen die zich blijven herhalen. Je hoeft jezelf niet onnodig te bewijzen in deze wereld. Je bent al goed zoals je bent, je kunt alleen nog ontdekken hoe groots je bent en hoe je met de goede mindset en toegepaste spiritualiteit het leven kunt creëren dat bij jou past. En dat is een magische ervaring als je daarvoor open staat.

Doe mee

Het nieuwe start weekend is een mooie gelegenheid om te kijken waar je staat en om vanuit balans en rust je leven opnieuw in te richten. Leer gebruik te maken van praktische en toegepaste spiritualiteit zodat je weer krachtig en creatief in het leven staat.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.